Overslaan naar content





Docent bij Zuyd: heb jij het in je?

Als docent begeleid je studenten bij hun ontwikkeling tot professionals en draag je bij aan praktijkgericht onderwijs en onderzoek.

Maar wat moet je eigenlijk in huis hebben om deze rol succesvol te vervullen?

Wel of geen master als docent?

Een master is een vereiste om te solliciteren als docent. Dit staat dan ook duidelijk in onze docentvacatures vermeld. Heb je nog geen master, schroom dan niet om toch te solliciteren.

Het is namelijk ook mogelijk om na je indiensttreding een master te behalen.

Onderwijsbevoegdheid

Je hebt geen onderwijsbevoegdheid nodig om te solliciteren als docent. Wel moet je bereid zijn om een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) te behalen als je bij Zuyd werkzaam bent. Deze is namelijk verplicht voor alle docenten.  Er wordt zo snel mogelijk gestart met deze (interne) opleiding na indiensttreding.

De BDB wordt betaald door Zuyd en de uren vallen binnen je werktijd.

Soft skills van een docent

Naast het inbrengen van je eigen kennis en kunde, is het belangrijk om je studenten te leren leren. Dat vraagt om bepaalde soft skills. Als beroepsprofessional moeten studenten een aantal interpersoonlijke vaardigheden op zak hebben. Denk aan samenwerken, feedback geven, presenteren, onderhandelen, netwerken. Ook hierin begeleid je je studenten – en (een aantal van) deze soft skills heb je dus zélf ook op zak.

Blik naar buiten

Bijblijven in je vak vraagt om een continue blik naar buiten. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied en in het werkveld? Hoe kun je deze vertalen naar de opleiding? Als docent help je niet alleen je studenten om zich te ontwikkelen; je ontwikkelt ook het onderwijs(programma) mee. Dat kan heel concreet in een rol als curriculumontwikkelaar. Maar ook in je dagelijkse lessen is het belangrijk om up-to-date te zijn en blijven.

Vakmanschap

Inhoudelijk is het uiteraard een voorwaarde dat je vakmanschap meebrengt. Werkervaring in het vak of beroepsdomein waarin je onderwijs gaat verzorgen is een harde selectie-eis. Juist deze ervaring helpt je om actuele voorbeelden uit de praktijk in te brengen en hierover te discussiëren of brainstormen met je studenten.

Ofwel: om continu de link te leggen tussen de opleiding en de beroepspraktijk.

Stevig in je schoenen staan

Wil jij docent bij Zuyd worden?

Dan is het tot slot belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je voelt je betrokken bij je studenten en toont dat ook, maar geeft op tijd grenzen aan. Studenten begeleiden betekent ook op tijd loslaten en hen zélf dingen laten ontdekken. Daarnaast kan de werkdruk hoog zijn, zeker in piekperiodes. Goed timemanagement, de juiste keuzes maken in de tijd die je hebt en zelfmanagement, zijn heel belangrijk.

Docent bij Zuyd: meer dan alleen lesgeven

Bij Zuyd ben je als docent veel meer dan alleen een lesgever.

Je vervult verschillende rollen waarin je studenten inspireert, begeleidt en uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen.

Dit maakt je werk afwisselend, uitdagend en ontzettend waardevol.

Klaar om het verschil te maken

Als docent bij Zuyd combineer je vakinhoudelijke kennis met de kracht om anderen te inspireren en te begeleiden.

Heb jij het in je?

Onze vacatures

Contact

Zuyd Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ Heerlen

E-mail: werken@zuyd.nl